راهنمای خرید انواع آبگرمکن

آنچه در این مقالعه مطالعه می کنید:

 

بخشی از بودجه خانوار برای گرم ساختن آب مصرفی هزینه می شود. با وجود این هزینه ها، معمولا تا زمانی که آبگرمکن خراب نشود، از اهمیت آن خبردار نخواهید شد! اگر عمر آبگرمکن شما به پایان رسیده و به فکر تعویض آن قبل از وقوع فاجعه هستید، باید بدانید گزینه های زیادی پیش روی شماست. با املاک داران همراه باشید و راهنمای خرید انواع آبگرمکن را بخوانید.

اگر بخواهید برای یک خانه نوساز یکی از انواع آبگرمکن را بخرید، ابگرمکن بدون مخزن گزینه منطقی تری است. اما چنانچه قصد تعویض آبگرمکن قدیمی خود را داشته باشید، تغییر نوع آبگرمکن می تواند کمی هزینه بر باشد. سعی کنید در هر شرایطی قبل از نصب آبگرمکن با مهندس ساختمان مشورت کنید تا یکی از انواع آبگرمکن های مناسب با ملک خود را تهیه نمایید.

آبگرمکن چیست و انواع آبگرمکن کدامند؟

آبگرمکن وسیله ای برای گرم کردن آب و در برخی موارد ذخیره آن برای استفاده در آینده است. ماشین های ظرفشویی، لباسشویی ها، دوش حمام، وان، سینک برای گرم کردن آب به آبگرمکن ها متکی هستند. در نهایت آب گرم وارد این دستگاه ها شده و برای ضد عفونی کردن ظروف، لباس ها و بهداشت شخصی به کار می رود.

از آنجایی که انواع مختلفی از آبگرمکن از جمله آبگرمکن گازی دیواری، آبگرمکن گازی مخزنی، پکیج، آبگرمکن خورشیدی، هیبریدی، الکتریکی و... در بازار وجود دارد، امکان دارد هنگام خرید سردرگم شوید. از این رو در این بخش به توضیح انواع آبگرمکن می پردازیم:

آبگرمکن بدون مخزن (آبگرمکن دیواری) (Tankless Water Heater)

آبگرم کن های بدون مخزن با نام آبگرمکن دیواری هم شناخته می شوند. این نوع آبگرمکن همانطور که از نامش پیداست، مخزنی ندارند که آب را داخل آن گرم کنند. در عوض کوئل هایی دارند که به محض پرشدن آن با آب، بسیار داغ می شوند و نتایج آنی ارائه می کنند. می توان گفت این نوع آبگرمکن یکی از کارامد ترین انواع آبگرمکن به شمار می رود و می تواند مقادیر زیادی از آب را به سرعت گرم کند.  

با وجود این آبگرمکن دیواری، دیگر امکان ندارد در یک روز سرد زمستان زیر دوش آب سرد بمانید. تولید کنندگان مصالح ساختمانی، این نوع آبگرمکن ها را در سایزهای مختلفی تولید می کنند و شما باید بر اساس نیاز خود و خانواده یک سایز را انتخاب کنید. اگر اشتباها سایز کوچک را انتخاب کنید، ممکن است توان گرم کردن آب مصرفی شما را نداشته باشد. چرا که احتمالا بیش از توان آبگرمکن، آب مصرف می شود. آبگرمکن های بدون مخزن کوچک معمولا گازی هستند و آبگرمکن های بدون مخزن بزرگ با برق کار می کنند.

آبگرمکن بدون مخزن

مزایای آبگرمکن دیواری

آبگرمکن بدون مخزن تا جایی که تقاضا وجود داشته باشد، آبگرم تولید می کند. ازدیگر مزایای آبگرمکن دیواری می توان به جمع و جور بودن آن اشاره کرد. در واقع این نوع آبگرمکن مناسب خانه ها و آپارتمان های کوچک است. همچنین این آبگرمکن طول عمر بیشتری نسبت به انواع دیگر دارد و انرژی کمتری هم مصرف می کند.

معایب آبگرمکن دیواری

یکی از مهم ترین معایب این آبگرمکن ها، ناهماهنگی دما است. در واقع زمانی که چندین شیر آب در خانه باز باشد، دما به طور یکسان گرم نمی شود. هرچند آبگرمکن بدون مخزن در انتها باعث صرفه جویی در هزینه مصرف انرژی می شود ولی هزینه اولیه آن گران است.

آبگرمکن مخزن دار (Conventional Storage Water Heater)

اولین آبگرمکن هایی که روانه بازار شدند، همین آبگرمکن های مخزن دار یا معمولی بودند. در اغلب خانه های قدیمی این آبگرمکن های سنتی هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که از نامش پیداست، دارای یک مخزن با ظرفیت مشخص است که آب در آنجا گرم می شود. بنابراین مقدار آب گرم موجود به اندازه مخزن آبگرمکن بستگی دارد و به همین دلیل هنگام خرید باید مطمئن شوید سایز مناسب را خریداری می کنید.

مخازن این نوع آبگرمکن ها دارای عایق هستند و این مسئله باعث می شود حتی با خاموش شدن آبگرمکن، باز هم آب گرم بماند. آبگرمکن های سنتی دارای دو شیر کنترل دما و کنترل فشار هستند. مهمترین ایراد این نوع آب گرمکن این است که پس از اتمام آب گرم در مخزن به زمان بیشتری برای گرم کردن آب نیاز دارد. در عوض بسیار مقرون به صرفه است و نصب و راه اندازی آن به سادگی انجام می شود.

آبگرمکن مخزن دار

مزایای آبگرمکن معمولی

یکی از مزایای آبگرمکن مخزن دار در مقایسه با آبگرمکن بدون مخزن هزینه نصب معقول آن است. از طرف دیگر در این نوع آبگرمکن ها طراحی ساده ای وجود دارد و در نتیجه نیاز کمتری به سرویس و نگهداری منظم خواهد داشت. حتی اگر نیاز به تعمیرات و سرویس دوره ای پیدا کند، هزینه چندانی در بر نخواهد داشت. به طور کلی هزینه اولیه آبگرمکن معمولی در مقایسه با انواع آبگرمکن بسیار ارزان تر است.

معایب آبگرمکن معمولی

در بین انواع آبگرمکن، این نوع سنتی دارای مصرف انرژی بیشتری است. چرا که حتی زمانی که کسی در خانه نیست، بایستی آب را گرم نگه دارد. از طرف دیگر، آبگرمکن معمولی با مخزن 50 گالنی، نیاز به فضای زیادی برای نصب دارد. در صورتی که شما این آبگرمکن را در زیرزمین نصب کنید، مشکلی وجود نخواهد داشت. ولی برای خانه های کوچک می توانید مشکل ساز باشد. و اما از دیگر معایب آبگرم کن مخزن دار می توان به طول عمر 10 تا 15 ساله آن اشاره کرد. در حالی که آبگرمکن های دیگر حتی تا 20 سال هم عمر می کنند.

آبگرمکن با پمپ حرارتی (آبگرمکن هیبریدی) (Electric Heat Pump Water Heater)

آبگرمکن با پمپ حرارتی که با نام آبگرمکن هیبریدی الکتریکی نیز شناخته می شود، باعث صرفه جویی در مصرف برق شما خواهند شد. چرا که به صورت مستقیم گرما تولید نمی کنند. بنابراین مصرف انرژی کم تری دارند. در واقع این آبگرمکن ها، گرمای هوا یا زمین را جذب می کنند و آن را به آب منتقل می سازند.

آبگرمکن الکتریکی تنها زمانی به الکتریسیته نیاز دارد که گرما از منبع به مخزن منتقل شود و این مسئله باعث صرفه جویی در برق می شود. به همین دلیل نسبت به انواع آبگرمکن حدود 60 درصد مصرف برق کم تری دارد. اما ایراد این آبگرمکن این است که پمپ حرارتی باید بالای آن قرار گیرد و برای نصب آن به فضای زیادی لازم دارید. در ضمن، از آنجایی که این آبگرمکن ها به گرمای خارجی نیاز دارند، گزینه عاقلانه ای برای مکان های سرد نیستند. البته قیمت بالای آبگرمکن با پمپ حرارتی نیز از معایب آن محسوب می شود.

آبگرمکن با پمپ حرارتی آبگرمکن هیبریدی

مزایای آبگرمکن پمپ حرارتی

از آنجایی که این آبگرمکن های پمپ حرارتی، گرمای لازم را از فضای اطراف جذب می کنند، باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند. در واقع نسبت به یک آبگرمکن معمولی حدودا دو تا سه برابر کارامد هستند. از دیگر مزایای آبگرمکن هیبریدی می توان به سازگاری با محیط زیست اشاره کرد. این نوع آبگرمکن بر خلاف آبگرمکن های سنتی از بیرون داغ نیستند و کاملا ایمن هستند.

معایب آبگرمکن پمپ حرارتی

و اما یکی از معایب آبگرمکن های هیبریدی، گران قیمت بودن آن است. در واقع قیمت آن ها حدود دو برابر آبگرمکن معمولی تخمین زده می شود. از طرف دیگر، این آبگرمکن ها در تولید آب گرم در طول فصول سرد سال چندان موفق نیستند و باید روی حالت هیبریدی قرار داده شود. چرا که نیاز به گرمای محیط برای تولید انرژی دارد و بیشتر مناسب منطقه ای با آب و هوای گرم است.

آبگرمکن چگالشی (Condensing Water Heater)

این نوع آبگرمکن یکی دیگر از انواع آبگرمکن کم مصرف است که با نام پکیج چگالشی نیز شناخته می شود. آبگرمکن چگالشی با گاز کار می کند و دود اضافی آبگرمکن را جذب کرده و از آن استفاده می نماید. در واقع گرما را از گاز خارج شده از دودکش جذب کرده، آن را ذخیره نموده و برای گرم کردن آب مورد استفاده قرار می دهد.

این آبگرمکن ها مثل آبگرمکن معمولی دارای مخازنی برای نگه داشتن آب هستند. افرادی که برای هر بار استفاده به 55 گالن آب نیاز دارند، بهتر است این نوع آبگرمکن را تهیه نمایند. با وجود آبگرمکن چگالشی، مقادیر زیادی آب گرم وجود دارد و شما نگران تمام شدن آب در وسط حمام کردن نیستید.

آبگرمکن چگالشی

مزایای آبگرمکن چگالشی

آبگرمکن های چگالشی دارای راندمان بالای 98 درصدی هستند. بنابراین از نظر مصرف انرژی نسبت به آبگرمکن های معمولی و دیواری بسیار مقرون به صرفه تر به شمار می روند. از آنجایی که این نوع آبگرمکن تمام گرمایی که تولید می کند را برای گرم کردن آب مصرف می کند، انرژی کمتری هدر می دهد.

معایب آبگرمکن چگالشی

یکی از معایب آبگرمکن چگالشی قیمت بالای آن است. در واقع این آبگرمکن ها دو تا سه برابر گران تر از یک آبگرمکن معمولی به فروش می رسند. در ضمن، از آنجایی که بایستی لوله های گاز و لوله های تهویه را مجددا پیکربندی کنید، هزینه نصب این نوع آبگرمکن بالا است.

آبگرمکن خورشیدی (Solar Water Heater)

آبگرمکن های خورشیدی یکی از کارامد ترین انواع آبگرمکن به شمار می رود که برای تامین انرژی خود به نور خورشید وابسته هستند. بنابراین اگر به دنبال انرژی سازگار با محیط زیست هستید، می توانید از این نوع آبگرمکن استفاده کنید. از آنجایی که این آبگرمکن نیاز به نور خورشید دارد، بنابراین فقط برای افرادی که در مناطق آفتابی زندگی می کنند ایده آل است. با وجود آبگرم کن خورشیدی شما می توانید در مصرف برق و گاز تا حد زیادی صرفه جویی کنید.

همانطور که می دانید، حتی مناطق با آب و هوای گرم هم هر 365 روز سال آفتابی نیستند. بنابراین برای تامین انرژی مورد نیاز در روزهای بارانی به یک منبع جایگزین برق یا گاز دارد. از مزایای آبگرمکن خورشیدی می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی (80 درصد نور خورشید به انرژی تبدیل می شود)، مقرون به صرفه بودن، تولید آب گرم به صورت نا محدود در روزهای آفتابی و سازگاری با محیط زیست اشاره کرد.

آبگرمکن خورشیدی

اما این آبگرمکن نقاط ضعفی هم دارد و در برخی از نقاط دنیا بسیار گران قیمت است. از طرف دیگر در روزهای بارانی کارایی ندارد و نگهداری از آن می تواند کمی دردسر ساز باشد.

مزایای آبگرمکن خورشیدی

دلیل استفاده از آبگرمکن خورشیدی، معمولا صرفه جویی در مصرف انرژی است. از آنجایی که در این نوع آبگرمکن از انرژی خورشیدی به جای برق یا گاز استفاده می شود، ارزان ترین راه برای تولید آب گرم است. این آبگرمکن ها از طراحی ساده و شگفت انگیزی برخوردارند که باعث می شوند نیاز به نگهداری پیچیده ای نداشته باشد. تنها کافیست هر چند سال یکبار توسط متخصص بازرسی شود. در ضمن از آنجایی که این آبگرمکن ها به طور 100 درصد انرژی خود را از خورشید می گیرند، می تواند آب را گرم کند و آلایندگی را به صفر می رساند.

معایب آبگرمکن خورشیدی

آبگرمکن های خورشیدی دارای عایق کافی برای گرم نگه داشتن آب طی چند روز متوالی هستند. با این حال انتظار نداشته باشید که در روزهای ابری همچنان آب را گرم کند. در چنین شرایطی شما به یک پشتیبان برقی یا گازی دارید. از دیگر معایب آبگرمکن خورشیدی می توان به هزینه بالای نصب آن اشاره کرد.

چه زمانی باید آبگرمکن را تعویض کنیم؟

به ندرت پیش می آید که آبگرمکن ها یک شبه خراب شوند و به تعویض یا تعمیر نیاز پیدا کنند. معمولا یک سری علائم هشدار دهنده ابتدا نمایان می شوند که خبر از فرا رسیدن زمان تعویض آبگرمکن می دهند. در ادامه به نشانه های خرابی آبگرمکن و زمان تعویض آن می پردازیم:

نداشتن آب گرم

معمولا هیچ چیزی به اندازه یک دوش آب سرد نمی تواند توجه شما را به سمت آبگرمکن جلب کند. اگر متوجه شدید که آبگرمکن دیگر مثل گذشته آب را گرم نمی کند، پس احتمالا نیاز به تعمیر یا تعویض دارد. این اتفاق به دلیل تنظیمات اشتباه ترموستات، شکستن المنت آبگرمکن، پوسیدگی بیش از حد و یا کوچک بودن مخزن با توجه به نیاز شما رخ می دهد.

آب زنگ زده

 میله آند داخل آبگرمکن مسئول جلوگیری از زنگ زدگی است. وقتی این میله فرسوده می شود، داخل آبگرمکن زنگ می زند و این نشان دهنده به پایان رسیدن عمر آبگرمکن است.

صدای ترکیدگی

هر گاه صدای ترکیدگی از آبگرمکن به گوش رسید، بهتر است فاتحه آن را بخوانید. چون به احتمال زیاد زمان تعویض آن فرا رسیده است. در واقع با بالا رفتن سن آبگرمکن، مواد معدنی حاصل از آب سخت شروع به تجمع در داخل مخزن می کنند. در نتیجه حفره های هوا داخل مخزن ایجاد می شود و با آزاد شدن هوا صداهایی تولید می کند.

نشتی

 جمع شدن آب در نزدیکی آبگرمکن، نشانه واضحی از ایجاد ترک و شکاف هایی در مخزن است که منجر به نشتی می شود. در چنین شرایطی باید سریعا برای تعویض آبگرم کن خانه خود اقدام کنید.

 

نکات مهم برای خرید آبگرمکن

وقتی که زمان تعویض آبگرمکن فرا می رسد و یا به دنبال ارتقاء آن هستید، اولین چیزی که باید در نظر بگیرید مخزن دار بودن یا نبودن آن است. آبگرمکن های مخزن دار فضای بیشتری اشغال می کنند، اما این مزیت را دارند که می توانند آب گرم شده را برای استفاده در آینده ذخیره کنند. آبگرمکن های زمینی، دیواری و بدون مخزن گزینه مناسب تری برای آپاتمان های کوچک به شمار می روند.

به طور کلی، آبگرمکن باعث می شود که شما همیشه آب در دمای مناسب برای فعالیت های روزانه از دوش گرفتن تا ظرف شستن را داشته باشید. هنگام خرید آبگرمکن باید به فاکتورهای مهمی از جمله مدل، برچسب میزان مصرف، قیمت و ظرفیت آن توجه کنید. در ادامه به توضیح این نکات مهم می پردازیم:

کیفیت مخزن و المنت آبگرمکن

اگر در منطقه ای با آب سخت زندگی می کنید، باید با متریال سازنده مخزن و المنت آبگرمکن آشنا شوید. سختی آب با مواد معدنی آن از جمله کلسیم و منیزیم اندازه گیری می شود. کلسیم به تنهایی برای سلامتی مضر نیست، اما زمانی که حرارت می بیند به سطوح می چسبد و رسوب می کند.

رسوبات آهکی در طولانی مدت باعث مسدود شدن لوله های آب می شوند. از آنجایی که مخزن و المنت آبگرمکن در تماس مستقیم با آب هستند، سختی آب به مرور زمان باعث افت راندمان، زنگ زدگی و کوتاه شدن عمر آبگرمکن خواهد شد. بنابراین در چنین شرایطی باید به دنبال آبگرمکن های مقاوم در برابر خوردگی باشید.

سوخت مورد نیاز آبگرمکن

فاکتور دیگری که باید برای انتخاب آبگرمکن به آن دقت کنید، نوع سوخت آن است. اکثر آبگرمکن ها به آب، برق، گاز، نور خورشید یا ترکیبی از این ها متکی هستند. اگر استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر را ترجیح می دهید، آبگرمکن خورشیدی را انتخاب کنید. آبگرمکن ها با سوخت های متنوعی کار می کنند و شما می توانید منبع سوخت آن را با توجه به بودجه و نیاز خود تغییر دهید. رایج ترین نوع آبگرمکن با گاز طبیعی یا برق کار می کند. در واقع بر اساس محل زندگی شما، می توان از انرژی گرمایی زمین، انرژی خورشیدی، یا انواع گاز مثل پروپان و نفت استفاده کرد.

نوع منبع سوخت تعیین می کند که چه نوع آبگرمکنی می توانید نصب کنید. باید بدانید که سوخت مورد استفاده آبگرمکن می تواند بر هزینه های سیستم گرمایشی شما تاثیر گذار باشد. بنابراین قبل از خرید آبگرمکن به این مسئله دقت کنید و با پیمانکاران ساختمان و متخصصین در این رابطه مشورت کنید.

محل نصب آبگرمکن

شما باید آبگرمکنی را خریداری کنید که با فضای مورد نظر تناسب داشته باشد. بسیاری از آبگرمکن های جدید به لطف پیشرفت تکنولوژی، بزرگ تر از مدل های قدیمی هستند. برای انتخاب نوع آبگرمکن دیواری، زمینی و غیره بایستی از استادکار خدمات ساختمانی یا استادکار سیستم سرمایش و گرمایش در اصفهان کمک بخواهید و قبل از خرید محل نصب آن را مشخص کنید.

آبگرمکن مخزن دار یا بدون مخزن؟

انتخاب نوع آبگرمکن به سبک زندگی شما و البته بودجه شما بستگی دارد. آبگرمکن های مخزن دار (معمولی) یکی از سنتی ترین انواع آبگرمکن به شمار می روند. آب گرم همیشه در مخزن این نوع آبگرمکن نگهداری می شود و در هر زمان قابل استفاده است. آبگرمکن های سنتی هزینه اولیه پایین تری دارند ولی در طولانی مدت ممکن است مخارج بیشتری روی دست شما بگذارند.

اما آبگرمکن های بدون مخزن (دیواری) گران قیمت تر هستند ولی در عوض هزینه مصرف انرژی را کاهش می دهند. چرا که فقط در صورت نیاز آب را گرم می کنند. از آنجایی که این نوع آبگرمکن، آب را ذخیره نمی کند، بسیار جمع و جور هستند.

آبگرمکن های دیواری از نظر هزینه و مصرف انرژی بهینه تر هستند، ولی معایبی هم دارند. در واقع یک آبگرم کن بدون مخزن زمان بیشتری برای گرم کردن آب نیاز دارد و این می تواند در ماه های زمستان مشکل ساز باشد. از طرف دیگر در صورت نیاز به آب گرم زیاد در بخش های مختلف خانه وجود داشته باشد، این آبگرمکن های بدون مخزن جوابگو نخواهند بود.

ظرفیت آبگرمکن

وقتی صحبت از ظرفیت آبگرمکن به میان می آید، فقط به میزان آبی که مخزن در خود نگه می دارد اشاره نمی کنیم. بلکه سرعت گرم کردن آب نیز در این مبحث اهمیت زیادی دارد. برای انتخاب ظرفیت آبگرمکن باید متراژ ملک، میزان آب مصرفی، تعداد حمام ها یا لوازم خانگی که نیاز به آب دارند را مشخص کنید. از طرف دیگر، گازی یا برقی بودن آبگرمکن بر اندازه مخزن آن تاثیر گذار است.

به طور مثال برای خانه ای با یک حمام به یک آبگرم کن با ظرفیت 30 تا 40 گالن نیاز است. اما اگر دو تا سه حمام داشته باشید، بایستی آبگرمکن با ظرفیت 50 تا 80 گالن آب انتخاب کنید. همچنین بایستی سرعت گرم کردن آب یا FHR آبگرمکن را در نظر بگیرید. هر چه FHR بیشتر باشد، شما کمتر امکان دارد زیر دوش آب سرد بمانید!

برای خرید آبگرمکن مخزن دار باید قبل از خرید به ظرفیت مخزن آن توجه کنید. به طور متوسط یک مخزن 40 تا 50 گالنی برای خانواده سه نفره مناسب است. ظرفیت مخزن باید برای هر نفر اضافی حدود 10 گالن اضافه شود.

آبگرمکن کم مصرف

نکته دیگری که حین خرید انواع آبگرمکن باید در نظر داشته باشید، صرفه جویی در مصرف انرژی است. سعی کنید آبگرمکنی انتخاب کنید که کم مصرف و در عین حال از کیفیت و دوام خوبی برخوردار باشد. اگر قصد خرید آبگرمکن گازسوز یا نفتی دارید، باید ضریب EF را در نظر بگیرید. این نشان دهنده کارایی آبگرمکن برای دو مدل مخزن دار و بدون مخزن است. هر چه میزان EF بالاتر باشد، از نظر مصرف انرژی کارامد تر است. 

جمع بندی

خرید آبگرمکن شاید در آغاز به نظر روند ساده ای داشته باشد ولی بایستی یک سری نکات را حین خرید در نظر بگیرید. در واقع شما با شناخت انواع آبگرمکن و مزایا و معایب هر کدام می توانید گزینه مناسب با توجه به بودجه و شرایط خود را انتخاب کنید. در این مقاله سعی کردیم یک راهنمای کامل برای خرید آبگرمکن ارائه کنیم.